ZDROWIE W KUCHNI
W ramach realizacji innowacji pedagogicznej uczniowie klas I-III wzięli udział w warsztatach kulinarnych „Zdrowie w kuchni”.
Ubrane w kolorowe fartuszki uważnie słuchały i przypomniały sobie zasady bezpieczeństwa podczas przygotowywania posiłków oraz piramidę zdrowia.
Maluchy uczyły się jak przygotować warzywne ratatuj. Zrobiły roladki z grillowanego bakłażana z serem mozzarellą. Upiekły również zbożowe bułeczki z mąki z pełnego przemiału. Każdy sporządził kubek zielonego „napoju mocy” czyli sok z ananasa, szpinaku, selera naciowego i jarmużu z sokiem z cytryny. Pycha! Nie zabrakło deseru. Mali kucharze przygotowali jogurt z nasionami chia, bananem i musem z mango.
Puste naczynia i wesołe Buźki małych kucharzy świadczyły o dobrej zabawie i pysznych potrawach.
Polecamy i zapraszamy do obejrzenia zdjęć.